Vapautunut taksiala - mitä se käytännössä tarkoittaa asiakkaalle?

Suomen taksiala on ollut historiassa vahvasti säädeltyä. Säätely on koskenut sekä taksin hinnoittelua, vakituisia ja pysyviä asemapaikkoja kuin myös taksilupien määriä. Hieman yli vuosi sitten (1.7.2018) suurin osa säädöksistä purettiin ja taakse jäivät monet taksialalla totutut rajoitteet: säädelty hinnoittelu, edellytys ajovuorojärjestyksen noudattammisesta, taksiyrityskohtaiset automäärien rajoitukset sekä pysyvät asemapaikat.

Takseja moneen lähtöön

Oli taksikäytössä olevan kulkuneuvon muoto ja malli mikä vain, pitää käyttötiedoksi olla yhä edelleen olla asetettuna erikseen “luvanvarainen käyttö” -käyttötiedoksi (Traficom). Muutosilmoitus Traficomille tulee tehdä, jos kulkuneuvoa käytetään edes satunnaisesti tai osa-aikaisesti henkilökuljetukseen taksiliikenne- tai henkilöliikenneluvalla.

Taksikyydin hinnoittelu - arpapeliä?

Taksilakiuudistuksen jälkeen taksipalvelujen hinnoittelu vapautui. Näin ollen jokainen taksiyritys voi hinnoitella palvelunsa rajoituksetta. Täysin villi länsi taksimatkan hinta ja taksipalvelun hinnoittelu ei kuitenkaan ole, vaan taksimatkan maksusta on säädetty tiettyjä säädöksiä, joita alalla tulee noudattaa.

Mikäli taksimatkan hinnan arvioidaan ylittävän 100 euron raja, on siitä ilmoitettava ja sovittava asiakkaan kanssa erikseen ennakkoon. Asiakkaalle on kerrottava avoimesti ja selvästi taksimaksun hinnoitteluperusteet yrityksen verkkosivuilla tai muissa kanavissa. Taksihintojen tulee olla nähtävissä myös autossa.

Taksikyydin maksusta tulee aina olla tarjolla kuitti. Taksikyydin maksun tulee lisäksi olla mahdollista aina pankkikortilla, yleisimmillä luottokorteilla sekä käteisellä (jollei tilausvaiheessa ole toisin sovittu).

Selvitä taksimatkan hinta ja hinnoitteluperuste etukäteen

Oli taksikuljetuksen tarve lyhyelle tai pitkälle matkalle, kannattaa hinta selvittää aina ennen lopullista tilausta. Kätevin tapa tähän on kilpailuttaa taksikyyti ilmaiseksi Tilaataksi.fi -sivustolla, jonka kautta tavoitat koko maan taksit yhdellä tarjouspyynnöllä.

Taksikyydin kilpailutus on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Täytät vain haluamasi tilausajon tiedot ja ajankohdan osoitteessa Tilaataksi.fi. Saat taksitarjoukset kootusti Tilaataksi.fi -palveluun määrittämääsi tarjousajan loppuun mennessä. Tämän jälkeen voit valita haluamasi vaihtoehdon tarjouksista joko hinnan tai muiden käyttäjien antamien asiakasarvioiden perusteella. Taksimatkan kilpailutus ei sido sinua mihinkään - voit siis huoletta kilpailuttaa ajon. Mikäli tarve peruuntuu, käyt vain merkkaamassa kuljetuksen tarpeen peruuntuneeksi. Tästä ei aiheudu mitään kustannuksia.

Mikäli tarpeesi taksille on tässä ja nyt, näet kaikkien Suomen paikkakuntien taksinumerot kootusti ja ilmaiseksi Taksinumerot.fi -pavelussa.

Lakimuutoksen vaikutukset käytännössä

Ennakkoon pelättiin lakimuutoksen rikkovan koko alan, kuihduttavan tarjonnan ja kauhukuvia on maalailtu ahkeraan myös lakimuutoksen jälkeen. Kuitenkin käytännössä muutos on ollut ennakoitua loivempi tai jopa päinvastainen. Kun asiakas etsii esimerkiksi internetistä hakusanoilla “taksi Helsinki”, on tarjolla tänä päivänä jopa laajempi joukko palveluntarjoajia.

Manner-Suomessa oli syksyn 2018 lopulla 11 158 taksia. Tämä on noin 12% enenmmän kuin syksyn 2017 lopulla. Selkeästi eniten tarjonnan lisäystä tuli Uudellamaalla, erityisesti Helsingin taksien määrä lisääntyi lakiuudistuksen jälkeen.

Lähteet:
www.taksiliitto.fi/taksipalvelut/taksimatkan-hinta/
www.traficom.fi
www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2018/taksiliikenteen-tarjonnassa-ei-suurta-mullistusta-saantelyn-vapauttamisen-jalkeen/
www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Matkustaminen-ja-matkan-jarjestaminen/matkustaminen-ja-liikenne/taksimatkat/#taksi3